Un prim pas în dezvoltarea personală

Știi care este un prim pas în dezvoltarea personală? Ai idee de unde să începeți? Sunt Mădălina Ghinescu și vă ofer o perspectivă mea legată de dezvoltarea personală.

 

 

Context

Sâmbătă, 02 aprilie 2016, am început sesiuni online exact pe legile dezvoltării personale așa cum sunt ele enunțate de John Maxwell. Am studiat împreună cu câțiva prieteni legea de bază în dezvoltarea personală – cea de la care pornește totul.

Această lege este LEGEA Intențieidezvoltarea personală nu apare de la sine, ci este intenționată.

Nu am fost de acord cu această idee. Eu m-am tot documentat încă din liceu despre cum să mă dezvolt, dar doar documentându-mă și nefăcând schimbări, nu prea mi-a ajutat foarte mult. Concluzia a fost că până acum 2 ani, nu realizasem mai nimic din ceea ce îmi doream. Nu aveam un stil de viață care să mă mulțumească și aveam visuri neîmplinite.

Și ce am făcut?

Am început să fiu mai atentă în jurul meu și să mă uit la alții cum fac. Mi-am ales ca repere oameni care aveau clar o evoluție personală evidentă și am început să fac ce făceau ei.

Dintr-o dată mi-am dat seama că mulți dintre noi se lasă purtați de val (a se înțelege viață). Că mulți nu sunt mulțumiți de cum este viața lor – că nu au serviciul pe care și-l doresc, că nu sunt într-o relație împlinită, că tot timpul lor este ocupat etc.

Puțini sunt cei care au o viața așa cum și-o doresc. Și cred că îi numărăm pe degete, nu? Cum de unii pot să aibă o viață împlinită și majoritatea, nu?

La această întrebare, răspunde chiar legea INTENȚIEI –

ca să începi să trăiești viața pe care ți-o dorești, trebuie să te folosești de curentul valului ca să ajungi acolo.

Și pentru asta îmi vine în minte scena din filmul de animație Finding Nemo. Într-o scenă din film, tatăl lui Nemo ajunge în dreptul unor broaște țestoase care se lasă purtate de un curent marin pentru a ajunge mai repede la destinație. Noi de ce să ne împotrivim curentului în care suntem purtați în prezent? Ne putem folosi de el ca de un combustibil pentru a ne dezvolta rapid potențialul.

 

Cum am ajuns să dau dreptate legii intenției din dezvoltarea personală

După ce am analizat modul în care ceilalți se dezvoltă personal, după ce am observat ce îi ține pe loc pe ceilalți de sunt așa de nefericiți, am ajuns să dau dreptate ideii de la început atunci când am citi-o prima dată – dezvoltarea personală este intenționată, este un proces pe care trebuie să îl faci intenționat.

Nu trebuie să fiți de acord cu aceasta idee. Nici eu nu am fost de acord la început. Este suficient să vă pună pe gânduri și să vedeți ce se întâmplă mai departe.

 

 

Cele mai frecvente convingeri legate de dezvoltarea noastră personală

În continuare, vă voi lista care sunt cele mai frecvente convingeri pe care oamenii le au legate de dezvoltarea lor:

 • breșa presupunerii – presupun că dezvoltarea apare de la sine
 • breșa cunoștințelor necesare – nu știu cum să mă dezvolt la nivel personal
 • breșa momentului oportun – nu este momentul potrivit să încep
 • breșa erorilor – mi-e teamă că voi face greșeli
 • breșa perfecțiunii – trebuie să identific cea mai bună modalitate înainte de a începe
 • breșa inspirației – simt că nu sunt inspirat să fac acest lucru
 • breșa comparației – ceilalți sunt mai buni decât mine
 • breșa așteptărilor – credeam că va fi mult mai ușor.

În sesiunea de sâmbătă, le-am analizat împreună și am identificat pe care le avem noi în prezent. Eu le-am avut aproape pe toate, înafară de breșa inspirației.

Tu pe care le identifici acum la tine?

În capitolul din Legea Intenției, se propune o practică de făcut și vreau să o specific aici pentru a fi foarte utilă pentru tine.

 

Practică

 • După ce identifici ce breșe te blochează în prezent, fă-ți o strategie/un plan ca să treci peste fiecare dintre ele.

 

 • Ce activități ai zilnic și care dintre ele sunt cu adevărat importante pentru tine? Uită-te la agenda ta pe următoarele 12 luni. Cât timp ai alocat pentru dezvoltarea personală? Mulți nu au planificat nimic sau doar se gândesc să participe la un seminar, două. Nu este suficient! Refă-ți agenda astfel încât să ai ceva săptămânal prin care să te dezvolți. Crezi că nu ai timp de așa ceva? Fă-ți oricum timp să te dezvolți – pentru că este un proces și rezultatele le vei vedea în timp. Dar trebuie să începi ca să ajungi să ai succes. ”Trezește-te cu o oră mai devreme. Culcă-te cu o oră mai târziu. Fă-ți timp pentru asta la sfârșit de săptămână. Fiindcă altfel va trebui să renunți la visuri, speranțe și dorința de a-ți atinge potențialul maxim.

 • Începe chiar acum indiferent de ce moment din zi citești aceste rânduri. Ia-ți angajamentul să te dezvolți.”

 

Bun, acum că am trecut prin ce ne ține pe loc în dezvoltarea personală și ne dorim să trecem la următorul nivel, vin către voi cu o propunere.

Așa cum spuneam la începutul articolului, eu facilitez sesiuni online prin care ne disciplinăm să parcurgem procesul de dezvoltare personală. Încep grupe noi periodic și te invit să îmi dai de veste dacă și tu vrei să îți faci un plan de dezvoltare personală.

Invitație

 

Procesul dezvoltării personale este unul intenționat. Așa că te invit să urmărești pagina mea de facebook, unde postez informații, idei, practici și întrebări puternice legate de leadership și dezvoltare personală.

Dacă te-a ajutat acest articol, te invit să ne lași un comentariu – cum te-a ajutat și ce alegi să faci de azi înainte ca să te dezvolți personal?

 

Mădălina Ghinescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *