Ce naiba este leadership-ul? Partea I

Ce naiba este leadership-ul?

Auzim destul de des cuvântul leadership. Noi ne-am adresat vreodată întrebarea – ce este leadership-ul? Eu, da. Și am parcurs un adevărat proces până să ajung să îl înțeleg, proces pe care îl voi împărtăși pe site.

Context

Sunt Mădălina Ghinescu și din 2015 încoace mă antrenez ca trainer și coach pe subiectul leadership-ului. Aceasta este prima parte a articolului  ”Ce naiba este leadership-ul?”. Titlu poate părea un pic dur, dar exact așa m-am întrebat atunci când am auzit prima dată de termenul ”leadership”.

Cum a fost la început?

Atunci când am început să studiez leadership-ul și am început să îl și pun în practică, nu m-am așteptat la foarte multe. Am zis că dacă reușesc să îl înțeleg măcar, ce este și cum mă ajută, eu îmi voi fi atins scopul. Ce nu știam eu atunci este că odată ce intri în lumea leadership-ului, nu mai ai șanse de scăpare. Cu cât afli mai multe despre leadership, cu atât îți dai seama că mai ai multe de înțeles legat de acest subiect.

Ce se întâmplă atunci când descoperi leadership-ul?

Ce pot să vă spun în acest punct este că odată ce începi să îți dezvolți abilitatea de lider, nu ai cum să îl mai pierzi. Viața ta începe să se îmbunătățească. Dar mai ales am observat că și relațiile noastre cu colegii, cu prietenii, cu familia, cu șeful sau cu subalternii încep să ne îmbunătățească.

Voi reveni cu un exemplu concret în parte a doua a acestui articol ca să demonstrez ce schimbări majore am experimentat în ultimul an de când studiez leadership-ul.

Dar înainte să trecem mai departe, haide să vedem ce anume este leadership-ul?

Cum răspundeți voi la întrebarea: Ce este leadership-ul?

Haide să stăm 2-3 minute să ne gândim. Ce este leadership-ul din perspectiva ta? Ce răspuns ai găsit? Este foarte important să răspundem la această întrebare înainte să trecem mai departe. Să vă spun de ce.

Cum ne lenevim mintea

În ziua de azi, lumea se folosește foarte mult de tehnologie – ceea ce este foarte bine pentru că ne ajută să ne îmbunătățim viața. Dar mulți dintre noi am picat într-o capcană, inclusiv eu. De fiecare dată când am nevoie de un răspuns la o întrebare, caut pe google. Vă prezint o problemă de perspicacitate la care am căutat rezolvarea pe google:

problema

Unește cele 9 puncte prin doar 4 linii drepte, fără să iei instrumentul de scris de pe foaie.

Eu am vrut să reduc timpul și să nu-mi pun creierul să gândească, deci am căutat pe google soluția. Pe termen lung astfel de practici îmi dăunează. În loc să mă străduiesc să găsesc soluția și să mă folosesc de creativitate, eu trișez și apelez la soluții din exterior. Când am conștientizat cât de leneșă am devenit, am hotărât să îmi aloc timp de gândire inainte să aflu soluția. Doar când nu ajung în timp util la o soluție apelez la extern – google, prieteni, articole etc.

Cum ne umplem mintea cu lucruri inutile

Însă trebuie să avem grijă să nu cădem în extrema cealaltă – aceea de a ne folosi creierul mult mai mult decât e cazul. Adica – are rost sa stăm sa ne gandim zile întregi sau săptămâni la soluția exercițiului de mai sus? Are rost să facem asta atunci când putem găsi soluția imediat pe google? Ideea este să nu rămânem blocați cu gândirea pe un subiect care nu merită prea mult efort.

Ca să ne facem o idee despre când să nu rămânem blocați cu mintea pe un subiect, am ales să vă prezint o situație referitoare la Henry Ford, fondatorul Ford Motor Company. Se cunoaște o situație când lui Ford i s-a pus eticheta de ignorant de către un avocat în timpul unui proces la care era citat ca martor pentru simplul motiv că nu avea cultură generală. Ca să demonstreze asta, avocatul i-a adresat o serie întreagă de întrebări de cultură generală la care Ford nu a știut răspunsul. Ca să se apere de acuzele acelor avocați, a spus o frază memorabilă – parafrazez:

„Dacă aş vrea cu adevărat să răspund la oricare dintre întrebările pe care mi le-aţi pus, ţin să vă reamintesc că am sub biroul meu un rând de butoane electrice şi apăsând butonul potrivit pot chema omul pregătit să-mi răspundă la orice întrebare legată de afacerea pe care mă concentrez. De ce să-mi umplu mintea cu o serie de cunoştinţe generale (cu scopul de a răspunde la întrebări) când am în jurul meu oameni ce-mi pot oferi orice cunoştinţă îmi este necesară?” – Henry Ford

De aceeași părere a fost și Albert Einstein. De ce să-și umple mintea strict cu informații când poate găsi acele informații simplu într-o enciclopedie?! Era de părere că mintea trebuie să se concentreze pe ce este cu adevărat important.

Care este calea de mijoc

Ca să sumarizez cele două perspective de mai sus, noi să avem mereu în vedere cum ne folosim mintea. Să nu devenim prea leneși și să căutăm imediat răspunsurile înainte să le gândim noi – așa cum am căutat eu soluția la problema cu cele 9 puncte – și să nu ne blocăm mintea cu idei care nu ne sunt de niciun folos – așa cum au fost de părere Einstein și Ford.

Stai puțin și gândește-te și răspunde la întrebarea Ce este leadership-ul

Revenind la întrebarea formulată – Ce este leadership-ul? – o să te rog să stai puțin să te gândești cum răspunzi tu la această întrebare. Să îți pui mintea la contribuție și să răspunzi din perspectiva ta. Gândește-te ce observații ai legate de lideri, de activitățile lor, cine este considerat lider, cine nu, cum devine un om lider și tot așa.

Îți acord ca timp de gândire 4 săptămâni atunci când voi posta și partea a doua a articolului. Acolo vom intra un pic în detaliu asupra a ce este leadership-ul și voi prezenta situații din viața mea în care am aplicat practicile de leadership și ce rezultate am obținut.

Așa că înainte să postez următorul articol, haideți să ne folosim mintea și să ne folosim creativitatea și analiza.

Ce este leadership-ul? Cum răspunzi tu la întrebare?

Răspunsurile le puteți lăsa ca și commenturi la acest articol și astfel vom vedea cu toții că nu există răspunsuri corecte sau răspunsuri greșite atunci când spunem ce observații avem referioare la leadership. Există doar perspective diferite ale aceluiași subiect.

Abia aștept să aflu și părerile voastre și promit că eu vă voi provoca cu partea a doua a acestui articol peste 4 săptămâni.

Ai aici și partea a doua a articolului.

Mădălina Ghinescu

2 thoughts on “Ce naiba este leadership-ul? Partea I

  1. Inainte sa citesc si partea a doua pot spune ca un lider este omul capabil sa indrume si sa isi motiveze oamenii spre telurile alese dandu-le din optimismul lui ajutandu-i sa treaca peste obstacole cu usurinta .

    1. Multumesc pentru raspuns, Andrei! Ce mi se pare interesant este ca desi ne referim la acelasi subiect – Leadership-ul in cazul acesta- fiecare dintre noi vine cu cate o perspectiva diferita. Din asta avem cu totii de invatat, nu-i asa? Merci ca ai impartasit cu noi viziunea ta despre ce este un LIDER.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *