• leadership

Ce naiba este leadership-ul? Partea II

Ce naiba este leadership-ul? Part II

În prima parte a articolului, am adus  în discuție ce a însemnat pentru mine să înțeleg termenul ”leadership”.

Context

La început habar nu aveam ce este leadership-ul. Apoi l-am descoperit pe măsură ce îl studiam în programul de certificare John Maxwell Team. Apoi l-am descoperit și mai bine în momentul în care îl puneam în practică. Dar mai ales am început să înțeleg ce anume este leadership-ul atunci când am observat ce schimbări a provocat leadership-ul în modul cum relaționez cu oamenii.

V-am îndemnat în prima parte a articolului să răspundeți și voi din perspectiva voastră la întrebarea ”Ce este leadership-ul?”. Ați descoperit?

Ce s-a schimbat?

Am promis că revin cu povestea personală legată de cum m-am schimbat odată ce am început să practic leadership-ul. Prin exemplele personale, vă ofer propria perspectivă asupra a ce înseamnă leadership-ul.

Iată ce am conștientizat din momentul în care am început să practic leadership-ul:

1. Leadership-ul este pentru toată lumea.

Există un mit conform căruia leadership-ul trebuie studiat și stăpânit doar de cei care au de coordonat o echipă sau o companie. Asta am crezut și eu. E normal, nu? Nimic mai fals. Coordonarea unei echipe/afaceri ține de management, nu de leadership.

Vecinul nostru poate da dovadă de leadership atunci când este cel care spune cele mai multe bancuri la o petrecere – reușește să strângă lângă el persoane care să îl asculte, găsește modalitatea potrivită să îi facă pe ceilalți să se simtă bine.

O mamă este lider atunci când ține cont de părerile și de sentimentele copiilor ei și nu își impune asupra lor autoritatea de părinte.

Vânzătoarea de la magazinul din colț care îți oferă o pâine, dar și o vorbă bună pentru a-ți face dimineața mai frumoasă este de asemenea un lider.

Oamenii din exemplele de mai sus sunt persoane cărora le pasă sincer de oameni. Astfel de persoane sunt lideri.

Eu sunt lider pentru că am grijă ca de fiecare dată când mă întâlnesc cu cineva, să comunic ceva pozitiv și constructiv. Și mai ales am grijă să îmi las ego-ul acasă.

2. Leadership-ul se poate învăța și practica

Dacă ținem cont de câteva mici practici de leadership și le aplicăm zilnic, vom observa că relaționarea noastră cu oamenii se îmbunătățește.

De exemplu, eu am început să zâmbesc mai des oamenilor cu care mă întâlnesc. Văd efectiv cum li se schimbă starea. Dacă sunt într-o pasă proastă, am grijă să le ofer o vorbă de susținere. Dacă observ că celălalt este blocat într-o idee sau convingere limitativă, am grijă să îl ajut prin întrebări să iasă din acel blocaj ș.a.m.d.

3. Leadership-ul ne apropie de oameni

Mi-am dat seama că oamenii te țin minte în funcție de cum i-ai făcut să se simtă. Vă dau un exemplu referitor la o colegă din John Maxwell.

Eram in 2015 la evenimentul de certificare și Diana Filip a ținut un discurs extrem de emoționant pe scenă. Ne povestea despre cum stătea când era mică de vorbă la telefon cu o doamnă, doamnă pe care a reauzit-o după mulți ani. Ne povestea ce legătură puternică s-a creat între ele două chiar dacă nu s-au văzut niciodată. Emoționantă poveste!

Discursul ei m-a făcut să o privesc cu alți ochi pe Diana, am simțit că povestea ei este spusă din suflet. M-am uitat în sală. S-a conectat cu sala imediat. Mi-am dorit să ajung să țin și eu un discurs care să atingă inimi.

În 2016, din nou la evenimentul de recertificare, am fost printre cei care au avut discurs pe scenă. În momentul în care mi-am pregătit discursul, am avut în minte numai pe Diana – ea m-a inspirat să îmi doresc să mă apropii de oameni prin discurs. Și asta s-a întâmplat. A fost minunat când o sală de 250 de oameni s-au ridicat în picioare să mă aplaude. Și mai ales am adorat aprecierile sincere și îmbrățișările de după discurs. Minuntat!

Atunci când îți pasă sincer de oamenii, te apropii de ei și atunci ești un lider

4. Leadership-ul presupune să faci și ceea ce nu-ți place

Acum după 2 ani de când tot aplic principiile leadership-ului în viața mea, am ajuns la o altă concluzie. Atunci când începi să îți pasă sincer de oameni, începi să îți dorești să te schimbi în bine. Te schimbi în bine ca să le poți oferi o versiune îmbunătățită a ta, îți dorești să fii acolo să îi susții, să le dai încredere. Nu ai cum să faci asta și să devii lider, dacă tu ești o persoană extrem de egoistă, care ții cont doar de tine și de părerile tale, rănești ușor oamenii și te pui pe tine pe primul loc. Dacă faci oricare dintre aceste lucruri, îmi pare rău să îți spun, dar tu nu ești lider… încă.

Când spun că leadership-ul presupune să faci și ceea ce nu-ți place mă refer la momentele în care este nevoie să renunți puțin câte puțin la vechiul TU și să începi să te transformi.

Ca să vă ofer un alt exemplu din viața mea. Eu din naștere sunt un om egoist, cu dorință de a controla și posesiv (mai ales cu lucrurile personale). Principiile de leadership îmi spuneau că atunci când îi pui pe ceilalți înaintea propriilor tale interese, te conectezi foarte rapid cu ei și dai dovadă de abilități de leadership – ești privit ca un lider.

Eu îmi doream să conduc oamenii (aduceți-vă aminte că din naștere doresc să obțin controlul). Ca să îi conduc, trebuia să devin lider. Ca să devin lider, trebuia să încep să studiez să văd ce înseamnă. După ce am studiat, am început să pun în practică. Doar că egoul meu nu a prevăzut că pentru a deveni lider, înseamnă să renunț încet-încet la ceea ce adoram să fiu (un conducător, un șef). Practicând, am început să îmi schimb comportamentul și totodată modul de a percepe lumea. Am devenit lider, punându-i pe ceilalți înainte.

Dar mai este un aspect referitor la a face ce nu-ți place. Și anume că începi să ieși din bula ta de confort. Începi să înțelegi că ești aici ca să ajuți oameni, nu ca să te ajute toată lumea pe tine. Nu este vorba despre tine. Este vorba despre ceilalți! Și asta poate să fie neplăcut pentru mulți. Pentru mine a fost.

5. Leadership-ul înseamnă să te cunoști pe tine

Ce nu credeam eu despre leadership și se pare că am început să conștientizez este că în tot procesul de leadership lucrezi tot timpul cu tine, lucrezi la tine și lucrezi să le vii tu oamenilor în ajutor.

De când pun în practică principiile de leadership, m-am dezvoltat personal. Am început efectiv cu limita pe care cred că o am și am început de acolo. Mi-am analizat punctele forte și am avut în minte punctele slabe.

De exemplu, dacă știu că în general uit să sun pe cineva, precizez asta și rog persoana să mă sune (ca să fiu sigură că nu dezamăgesc).

Dacă știu că nu sunt atentă la detalii, sunt sinceră. Nu că nu-mi pasă de tine ca să îți țin minte numele, ci pur și simplu uit.

Am devenit mai atentă la nevoie oamenilor cei mai apropiați mie. Nu mai este vorba de mine, ci de ei. Vreau să îi ajut eu pe ei. Și ghici ce? Oamenii observă că ești acolo pentru ei și abia așteaptă ocazia să te ajute și ei (de cele mai multe ori de ajută mai mult de cât te-ai fi așteptat – e incredibil).

Un mic exemplu aici – mama simte nevoia să mă ia tot timpul în brațe. Chiar dacă eu nu am răbdare să stau să mă țină în brațe (că sunt un om de acțiune), eu îmi aloc câteva minute în care renunț la ce vreau eu (adică fac ceva ce nu-mi place așa mult) și stau cu ea. A doua zi, mi s-a făcut poftă de clătite. Ghici cine s-a oferit să le facă? Mama, normal.

Atunci când oferi sincer, atunci așteaptă-te să primești mai mult de cât te aștepți.

Iată 5 conștientizări de-ale mele pe care le-am descoperit odată ce am început să aplic leadership-ul. Prin aceste idei v-am oferit viziunea mea legată de leadership.

Ține minte, leadership-ul se trăiește, se practică, nu se studiază doar.

Leadership-ul nu are o definiție exactă bătută în cuie. Leadership-ul se descoperă. Însă ceea ce vreau eu să rețineți este că leadership-ul se manifestă prin legi, prin legi universale. Modul în care respecți aceste legi, îți ridică sau îți coboară nivelul de leadership.

Tu cum trăiești leadership-ul?

Ești liderul în familia ta? Ești liderul la job-ul tău? Ești liderul printre prietenii tăi?

Mi-ar plăcea să îmi oferi propria ta perspectivă legată de leadership. Și mi-ar plăcea dacă ai vrea să studiem și să aplicăm împreună legile universale ale leadership-ului.

Dă-mi un semn 😉

Mădălina Ghinescu

 

By |2016-07-18T11:26:55+00:00July 5th, 2016|Blog, Featured|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment