Spuneam în prima parte a articolului că am avut o discuție cu un prieten referire la ce i s-a întâmplat lui atunci când a fost la un eveniment și pur și simplu emoțiile trăite de el i-a afectat capacitatea în conectarea cu oamenii. O situație asemănătoare mi s-a întâmplat și mie și am vrut să detaliez pe blog ce anume am experimentat, care au fost gândurile mele și cum am gestionat situația. Pentru a citi prima parte a articolului, accesează-l aici.

Să revin unde rămăsesem în primul articol – spuneam că am fost forțată să particip la un eveniment și că această situație neplăcută m-a făcut să pun o etichetă persoanei care a declanșat asta. Și asta m-a făcut să mă comport inadecvat și cu alte persoane de la acel eveniment, cum le-am numit eu ”persoane victime”.

Atunci când am fost pusă în această situație mi-au apărut două gânduri care merită să le precizez aici.

 

1. Accentul meu era asupra persoanei care a declanșat situația neplăcută

Și toate emoțiile mele negative le asociam cu acea persoană:

Persoana nu a avuconectareat bunul simț să îmi spună dinainte care este scopul întâlnirii.

Persoana nu a vrut efectiv să stea cu mine de vorbă, ci să-mi prezinte afacerea.

Persoana trebuia să îmi spună ce are de gând să facă, ca să refuz din prima
Persoana… persoana…

Vă amintiți că am scris asta în articolul anterior?

Aproape deloc nu mi-am asumat eu vreun pic din vină.

 

2. Am făcut o grămadă de presupuneri care bineînțeles nu erau adevărate.

Am asociat comportconectareaamentul cu persoana (ceea ce în NLP încalcă un principiu fundamental – persoana nu este congruentă cu comportamentul tău.) Nu le-am oferit încredere nici oamenilor asociate cu persoana, nu am vrut să am de-a face cu nimeni și nimic de la acel eveniment. Voi detalia un pic mai jos ce presupuneri am făcut.

Astea au fost observațiile mele când am analizat cum m-am comportat. Și asta mi-au afectat conectarea.

 

 

Dar cum facem să remediem o situație în care emoțiile ne sabotează conectarea?

Vă propun X idei pe care le-am conștientizat care vă pot ajuta să remediați comportamentul blocant generRemove featured imageat de emoții negative.

1. Presupunerile sunt periculoase

În primul rând, să conștientizăm că presupunerile noastre sunt periculoase.

De exemplu:

  • am presupus că oferta ei de colaborare înseamnă ca eu să o ajut pe ea. Ea mi-a zis strict să colaborăm. Unde reiese de aici ca eu să o ajut pe ea și nu să facem echipă de colaborare pentru afacere? O presupunere nefondată.
  • am mai presupus și că persoana a avut intenția voită să mă aducă la o prezentare de business fără să știu dinainte.
  • am mai presupus că persoana nu era deloc interesată de ce anume aveam eu de zis.
  • am presupus și că celelalte persoane prezente au conspirat ca eu să fiu prinsă în capcană.

Presupuneri fără o bază solidă, corect?

Când avem presupuneri, denaturăm realitatea foarte mult și riscăm să vedem lucrurile dintr-o perspectivă total greșită. Și de aici vom avea și un comportament pe măsură.

2. Modul în care se comportă o persoană nu definește persoana

În al doilea rând, să conștientizăm că un anumit comportament al unei persoane nu este identic și congruent cu persoana în sine. Faptul că nu a precizat scopul întâlnirii noastre, nu înseamnă că persoana mi-a ascuns în mod deliberat asta în ideea să mă păcălească. Sau asta nu înseamnă că ea ascunde mereu adevărul sau intenția din spate. Astea sunt doar presupunerile mele.

3. Fă diferența între o persoană care ți-a greșit și alte persoane ”victime”

În al treilea rând, să nu ne răzbunăm pe alți oameni, doar pentru că cineva ne-a rănit sentimentele. Ce vină au ceilalți că noi vrem să ne răzbunăm și trebuie să ne suporte nouă emoțiile negative și mai ales atitudinea?

Ți s-a întâmplat și ție să te enerveze un coleg, șeful sau cineva de pe stradă și să ajungi acasă și să te răstești la cei apropiați? Mie mi s-a întâmplat și nu este corect ca ceilalți să fie buffer-ul între outsideri și emoțiile noastre.

4. Conectarea cu oricine poate fi îmbunătățită

În al patrulea rând, dacă s-a întâmplat să încalci principiile de conectare, mai ai o șansă. Asta dacă se întâmplă să te mai întâlnești cu persoanele respective. Altfel, cum poți să repari prima impresie dacă nu te mai întâlnești sau nu mai interacționezi niciodată cu acei oameni? Fizic nu ai cum.

 

Cum faci să remediezi o impresie greșită?

 

  • caută persoana

Ca să repari o primă impresie greșită, poți să abordezi persoanele impactate și să îți ceri sincer iertare față de ele pentru modul în care te-ai comportat. Dacă ai cartea lor de vizită, este ocazia bună să te folosești de ea și să le contactezi. Fie că le contactezi telefonic sau prin mesaj, precizează detalii despre tine ca să îi aduci aminte persoanei cine ești tu mai exact. Cu cât evenimentul la care ai participat este mai mare, cu atât șansele persoanei să interacționeze cu oameni noi sunt mai mari și deci șansa să te țină minte este relativ mică. Poate nici nu ți-a reținut numele. Oferă-i mici detalii care te diferențiază.

conectareaDacă o contactezi prin mail, poza ta la semnătură poate să-i readucă aminte persoanei cine ești tu.

Dacă nu ai cum să contactezi direct persoana, poate știi pe cineva de la eveniment care știe. Roag-o să îți ofere datele de contact ale persoanei și spune deja motivul pentru care vrei să o contactezi. Există riscul ca persoana de legătură să presupună că tu contactezi cealaltă persoană ca să îi prezinți/vinzi ceva și nu vrea să dea ghes unei astfel de acțiuni.

Mai există o șansă să dai de persoana țintă prin cel care a organizat întâlnirea. Ai grijă că în anumite situații nu este permis să se ofere datele de contact ale persoanelor care au participat. Ține cont de asta.

Altă soluție este să îți pui un pic mintea la contribuție și să îți testezi bine memoria auditivă. Adu-ți aminte compania la care lucrează persoana și poți face un pic de muncă de cercetare ca să o identifici. Dacă nu, ce orice altceva îți amintești că a spus despre ea și care te-ar ajuta să o găsești?

Acestea sunt doar câteva dintre modalitățile prin care poți contacta persoana căutată.

 

  • cere-ți iertate în mod sincer și autentic pentru

Ține minte să fii sincer și autentic și să îți ceri iertare. Nu începe cu scuze, că nu de asta contactezi persoana.

Nu face propuneri de colaborări/schimb de numere de telefon sau invitații la evenimente. Nu atunci. Altfel există riscul să presupună de acesta este adevăratul motiv pentru care o contactezi și nu ăsta e scopul tău.

Dacă ai noroc să te mai întâlnești întâmplător cu persoana în cauză, să sperăm că ești într-o dispoziție bună de conectare (ca să nu o dai în bară și a doua oară). Modul în care te comporți de la a doua interacțiune încolo îți poate înlocui imaginea primei impresii.

Ce altceva îți mai vine în minte când vine vorba de modalități prin care îți repari o primă impresie greșită?

 

  • pur și simplu asumă-ți acea primă impresie greșită

Dacă nu te mai întâlnești nicicum cu persoana, asumă-ți acea primă impresie nedorită și treci mai departe. Nu ai cum efectiv să schimbi trecutul (încă nu ne este la dispoziție o mașină a timpului). Nu te bloca în trecut.

Ceea ce vreau ca tu să faci de azi încolo este să te pregătești mental să gestionezi o viitoare situație când ceva poate să intervină și să te blocheze să te conectezi cu oamenii așa cum vrei.

 

Ține minte că:

  • adesea facem presupuneri nefondate;
  • persoana nu este congruentă cu comportamentul pe care îl afișează;
  • este necesar să ne asumăm ceea ce gândim și credem;
  • trebuie să ne asigurăm că am comunicat corect și că am obținut toate detaliile care ne interesează;
  • schimbarea perspectivei ne poate anula/transforma un sentiment  negativ.

 

Acum că ți-am prezentat prin ce situație asemenea am trecut eu și un prieten de-al meu și după ce ți-am zis propria mea perspectivă asupra unei astfel de situații și cum o poți gestiona, tu ce concluzie tragi sau ce observație ai?

Părerea ta contează și faptul că facem schimb de păreri ne poate ajuta pe amândoi să ne îmbunătățim comunicarea și conectarea. Ești de acord?

Până la următorul articol,

Să ai o zi intenționată!

            Mădălina G.

 

 

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail