În ziua de azi când spunem ”leadership” la ce ne gândim? Sunt eu un lider?

Eu când am auzit de termenul ”leadership” m-am gândit automat ȘI la liderul unei echipe. Este musai să ai o echipă și să conduci echipa ca să poți fi considerat liderul acelei echipe. Spun ”ȘI” pentru că am avut mai multe în minte atunci când am auzit prima dată de cuvântul ”leadership”. Ai aici articolul.

Bun!

Știam că am abilități de lider (îmi făcusem un test online) și atunci am zis hai să aprofundez puțin subiectul ca să mă pregătesc pentru momentul în care voi coordona propria echipă.

Și ce să vezi?

Am aflat că leadership-ul este de mai multe tipuri și pe mai multe niveluri printre care există și leadership-ul personal. Adică leadership-ul se poate aplica și în viața personală, nu doar profesională. Nu este obligatoriu să ai o echipă ca să poți practica leadership-ul. Asta m-a intrigat puțin. Cum adică? Pot să fiu lider și dacă nu coordonez o echipă?!

”DAAAA, normal!” a fost răspunsul pe care l-am primit.

Hai să îți prezint eu acum ce am descoperit, studiind și aplicând principiile de leadership în domeniul personal:

  1. Oricine este lider, doar că nu este conștient de asta
  2. Leadership înseamnă influență, nimic mai mult, nimic mai puțin (John C. Maxwell)
  3. Leadership-ul se poate învăța – este o abilitate pe care o dezvolți
  4. Poți verifica nivelul tău de leadership *

* Atenție – am spus că poți verifica nivelul tău de leadership, nu dacă ești sau nu lider. Altfel ar contrazice punctul 1.

Le luăm pe rând?

1. Oricine este lider

Știai că oricine e lider? Leadership-ul nu se rezumă la a conduce eficient o echipă. La asta sunt buni managerii. Dacă un manager pune în ecuație și abilități soft skills și interumane, atunci capătă statutul de lider. Voi detalia această idee într-un alt articol.

Iată o definiție a leadership-ului așa cum este ea prezentată în Academia John Maxwell Team:

Leadership-ul  este facilitarea procesului cristalizării potenţialului în rezultate dorite prin organizarea sistematică a talentului.

Unde scrie de echipă? Nicăieri. Pentru a fi lider, este necesar să îți explorezi potențialul și să faci schimbări în viața ta pentru a-ți atinge acest potențial.

Dădeam în articolul acesta câteva exemple de oameni care sunt lideri – o mamă, un vecin, vânzătoarea de la colț etc.

2. Leadership-ul înseamnă influență, nici mai mult, nici mai puțin

Această replică este preluată din cartea ”Cele 21 de legi incontestabile ale liderului” de John C. Maxwell. Cum adică leadership = influență?

Păi hai să îți explic punctul meu de vedere.

Atunci când începi să faci schimbări în viața ta pentru a-ți atinge potențialul, acest lucru se vede în exterior. Îți schimbi perspectiva, devii alt om, faci schimbări pozitive. Ți se îmbunătățesc relaționările, începi să ții cont de ceilalți, lași deoparte ego-ul, începe să îți pese sincer de oameni.

Și ghici ce?

Oamenii observă cât de mult te-ai schimbat în bine.

Și mai ghici ce?

Oamenilor le place să fie în jurul tău.

Pentru că oamenii au nevoie de persoane ca tine să le ofere un sprijin, să creadă în ei și se lasă influențați de tine. Observă că spun că ei se lasă influențați de tine. Adică ei la rândul lor încep să își schimbe comportamentul, încep și ei să devină alți oameni pentru că noi suntem influențați și influentăm la rândul nostru în medie 4 oameni pe zi (Cele 21 de legi incontestabile ale liderului).

3. Leadership-ul se poate învăța – este o abilitate care se poate dobândi

Experiența multor lideri mondiali a demonstrat că noi putem să ne dezvoltăm abilitățile de lider (asta dacă vrem). Avem aceste abilități în noi. E adevărat că ele sunt în stare latentă, dar sunt și le putem descoperi și dezvolta.

Eu însămi am început să dezvolt abilități de lider de când tot studiez leadership-ul în grupele de mastermind pe care le facilitez.

Nu te culca pe o ureche că trebuie să ai abilități înnăscute ca să fii lider. Dacă asta consideri, te contrazic cu punctul 1. Oricine e lider atunci când influențează în mod pozitiv pe cineva. Fă diferența aici între manipulare, influență și persuasiune.

 

4. Poți verifica nivelul tău de leadership

La punctul 3 spuneam că leadership-ul se poate învăța, se poate dobândi. Și putem să ne măsurăm nivelul personal ținând cont de câteva aspecte legate de calitățile unui lider.
Aceste calități au fost enunțate de liderul mondial în leadership și comunicare John Maxwell în cartea ”Cele 21 de calități ale liderului”.

Pentru a-ți testa și identifica nivelul personal al leadership-ului, te invit să verifici care dintre calitățile liderului le posezi în acestă imaginea de mai jos.

PL

Ține cont că lista calităților liderului este pentru a te ajuta pe tine să identifici la ce capitol ai de îmbunătățit. Unele calități le ai însușite din naștere. Altele nu le deții deloc. Adu-ți aminte că leadership-ul se poate învăța și calitățile liderului pot fi însușite.

 

Aceste 4 puncte sunt strict observațiile mele legate de leadership-ul personal. Mai am și alte observații, dar am vrut să mă refer doar la acestea 4 în articol.

Dorința mea prin acest articol nu este să te conving pe tine că ai abilități de lider, ci să te fac să iei în considerare că leadership-ul este mai mult decât coordonarea unei echipe. Am vrut să îți pun în vedere și altă față a leadership-ului, că există leadership-ul personal.

Lasă-mi mesaj și spune-mi tu cum experimentezi leadership-ul în viața personală. Abia aștept să îți aflu părerea.

 

Până la următorul articol,

Să ai o zi minunată!

Mădălina G.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail