Sunt la un mare eveniment și nu cunosc pe nimeni. Ce fac?

 

În sesiunile de workshop pe care le facilitez pe tema Connect with People (Comunicare & Conectare), am observat că oamenii sunt din ce în ce mai interesați de subiectul Cum să ne conectăm din prima cu cineva?.

Da, chiar? Cum facem asta? Dar mai întâi hai să ne gândim dacă noi ne dorim să ne conectăm din prima cu oamenii.

Păi hai să vedem!

Ți s-a întâmplat până acum să participi la un eveniment în care să nu cunoști pe absolut nimeni? Mie da. Era un eveniment cu vreo 500 de oameni. Gândește-te că la un astfel de eveniment vine și momentul unei pauze de cafea, nu? Și nu ai vrea să fii persoana aia ciudată care stă într-un colț și – ghici ce! – se roagă să găsească ceva interesant pe facebook ca să stea cât mai mult cu nasul în mobil și să nu interacționeze.

Sincer acum! Tu participi la un ditamai evenimentul unde vin oameni asemenea ție cărora le poți prezenta ceea ce faci tu și eventual să îți creezi relații și să primești oferte de job-uri, proiecte, oferte – you name it – și tu să nu profiți de asta și în schimb stai cu nasul în telefon?

Fii pe fază ce am descoperit – oamenii sunt dispuși (ei de la sine putere) să îți ofere oportunități atunci când ești conectat cu ei.

Nu mă crezi? Imaginează-ți că ai o prietenă, Mirela, care are nevoie de un site. Tu cunoști 2 persoane care pot crea un site pentru prietena ta – un prieten bun de-al tău, Bogdan, și un fost coleg de serviciu, Andrei, cu care nu ai mai vorbit de 5 luni. Gândește-te! Tu poți pasa o oportunitate de business cuiva dintre cei doi. Ambii pot beneficia de un venit în plus. Cui ai spune de această oportunitate? Sincer, acum, cui?

În majoritatea cazurilor, am alege să oferim oportunități oamenilor cu care ne-am conectat foarte bine, oamenilor cu care ne înțelegem. Corect? Eu așa am făcut și fac în continuare. Pasez oportunitățile de care aflu celor cu care m-am conectat deja și cu care interacționez permanent.

Revenind la situația cu evenimentul, înțelegi acum cât de bine îți poate face dacă depui micul efort să începi să te conectezi cu oamenii?

Așa că lasă facebook-ul, cel puțin în timpul evenimentului, și pune-te pe vânătoarea de oportunități și începe să relaționezi cu oamenii.

Cum faci asta?

În primul rând, lasă n**** cărțile de vizită! Nu i le băga pe gât persoanei cu care tocmai ai făcut cunoștință. Știm, sunt frumoase, sunt bibilite, sunt marca ta personală, ai datele de contact acolo, dar să fim sinceri acum. Tu ce ai făcut cu cărțile de vizită care doar ți-au fost înmânate cu celebra replică:

”Sunt Xulescu. Uite cartea mea de vizită ca să ținem legătura!”

Eu vă spun sincer că nu le mai am. Nu vă spun ce am făcut cu ele că nu e frumos! Până acum am folosit doar 1 carte de vizită ca să o contactez pe Doriana. Pe Doriana am cunoscut-o la acel eveniment de 500 de oameni, dar am ținut legătura cu ea și m-am folosit de cartea ei de vizită pentru că noi două chiar am interacționat și ne-am conectat în cele 4 ore de eveniment.

În al doilea rând, uită-te în sală și alege în mod intenționat să stai de vorbă cu cineva. Poate observi mai mulți oameni care stau și ascultă 1 persoană. Fii sigur că persoana aceea are influență. Altfel nu ar sta de vorbă cu ea atâția oameni. Poate vrei să stai de vorbă cu speakerii de la eveniment. Poate doar observi pe cineva cu care chiar ai vrea să discuți.

Alege, setează mintea că vei sta de vorbă și acționează!

În al treilea rând, concentrează-te pe ascultare și mai puțin pe ce vrei tu să spui și cât de tare ești tu. Dă-le șansă oamenilor să te placă fără să fii impertinent. Ca să înțelegi la ce mă refer – ai fost vreodată la un eveniment în situația în care întâlnești pe cineva pentru prima dată cu

”Salut, sunt Xulescu. În prezent sunt Yist și fac Zet.”?

Și în secundele care urmează (care se secunde se transformă în minute) începe să-ți înșire cât de tare e afacerea pe care o are și cum te ajută pe tine (adică tu, care stai de vorbă cu el) și cum îți poate schimba viața și îți prezintă și oferta lui (eventual ăsta e momentul în care îți bagă sub ochi cartea lui de vizită) și vrea să colaborați? Ți s-a întâmplat? Cum a fost pentru tine interacțiunea asta?

Mie mi s-a întâmplat o astfel de interacțiune și încă cum! Fiecare ofertă sau oportunitate care îmi ajunge la urechi are impact asupra mea și îi găsesc de fiecare dată utilitatea. Doar că modul în care îmi este aruncată sau băgată cu forța în urechi, mă fac să nu vreau să mă conectez cu acea  persoană. Și nici nu voi păstra cartea de vizită a persoanei. Poate nu sunteți de acord, dar este strict perspectiva mea.

Dacă situația prin care eu am trecut ți s-a întâmplat și ție, atunci de ce te-ai comporta tu în acest fel atunci când ai ocazia să vorbești despre tine? Hai să vedem ce chiar poți face ca să te conectezi rapid cu oameni.

Fii scurt, lasă o aură de mister în prezentarea ta și oprește-te din vorbit. Ghici ce se va întâmpla? Persoana din fața ta va dori să afle mai multe – atenție! Ea singură vrea să îi oferi mai multe detalii, nu le dai tu fie că vrea, fie că nu. Și uite așa poți porni o conversație, având în minte că este mai bine să asculți și să adresezi întrebări decât să stai și să tot pălavrăgești. Pe ideea proverbului ”Vorba lungă, sărăcia omului.” Omul ăsta nu își va vinde prea mult produsul sau serviciul, dacă mai mult vorbește decât ascultă.

Până acum ți-am prezentat doar 3 perspective personale despre ce poți face la un eveniment unde nu cunoști pe nimeni. Mai sunt și altele, doar că pe celelalte le păstrez pentru workshop-ul ”Connect with Business People”.

În cadrul workshop-ului vom identifica împreună:

  • cum putem să ne prezentăm mult mai bine și mai cu impact ca să înlocuim cartea de vizită care ea în sine nu creează conectare cu oamenii (punctul 1)
  • tehnici prin care deschidem o conversație cu persoanele pe care le vizezi (punctul 2)
  • se înseamnă să asculți când vine vorba de conectare (punctul 3)
  • top 5 abilități pe care și tu le ai prin care să îți garantezi succesul în conectarea cu oamenii (punctul 4)
  • cum punem la treabă aceste abilități (punctul 5)
  • <element> strict din cadrul evenimentului; nu se divulgă înainte (punctul 6)

 

În încheiere, spune-mi, te rog, TU cu ce dificultăți de conectare cu oamenii te-ai confruntat?

 

Până la următorul articol, Fii intenționat!

Mădălina Ghinescu

 

 

 

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail