În acest articol m-am gândit să prezint o situație care este destul de problematică. Această situație are legătură cu comunicarea și conectarea. Emoțiile negative declanșează comportamente care nu tot timpul ne sunt benefice. Emoțiile negative ne pot bloca efectiv abilitatea noastră de a ne conecta cu oamenii.

Stăteam de vorbă azi cu un prieten de-al meu. El mi-a povestit o întâmplare care a semănat foarte mult cu o situație pe care și eu am trăit-o. În timp ce se afla la o prezentare de business, emoțiile trăite de el în acele momente i-au blocat lui capacitatea de networking. Mi-a prezentat situația și m-a întrebat ce e de făcut în continuare? Eu mi-am adus aminte instant de o situație în care și eu m-am lăsat acaparată de emoții și mi-am periclitat abilitatea mea de conectare. 

Hai să-ți spun la ce mă refer. 

De când am început să facilitez workshop-uri și să organizez sesiuni pe leadership & comunicare, eu am multă interactivitate cu oamenii pe rețelele de socializare. Oamenii se conectează la profilul meu și pagina mea personală pe facebook. Mă abordează, îmi pun întrebări, mă felicită, îmi oferă feedback. Eu stau de vorbă cu ei, îi ajut să își găsească  soluții la situații-problemă, pe unele le ofer eu, le adresez întrebări-cheie, îi pun să se transpună în situațiile dorite și lucrez cu ei ca să își facă un plan de acțiune pentru a realiza situația dorită.

Toate bune și frumoase până aici.

În multitudinea aceasta de interacțiuni, m-a abordat o persoană pe facebook care este dornică să discute cu mine și că vrea să colaborăm. Nimic nou până acum. Am mai avut astfel de mesaje. Propunerea ei era să ne întâlnim ca să stăm de vorbă, să ne cunoaștem. Iarăși nimic nou până aici.

Îmi setez în calendar data, ora și locul întâlnirii și plec de acasă cu gândul să ajut cât pot de mult persoana aceasta. Să îi adaug valoare cât de mult pot eu. Și să fiu pentru ea un mic sprijin.

Ajung la local și descopăr că urmează să fie o prezentarea a unui business.

 

În gândul meu erau tot felul de idei. Dar primul dintre ele era:

”Dar am mai fost la astfel de întâlniri și chiar nu mai vreau să particip la încă o prezentare a acestui business! Pur și simplu este prea mult pentru mine!”

 

Ce s-a întâmplat apoi?

Când am constatat că am ajuns de fapt la o prezentare și nu eram la o întâlnire amicală cu acea persoană, am experimentat următoarele gânduri:

  • Persoana nu a avut bunul simț să îmi spună dinainte care este scopul întâlnirii.
  • Persoana nu a vrut efectiv să stea cu mine de vorbă, ci să-mi prezinte afacerea.
  • Persoana trebuia să îmi spună ce are de gând să facă, ca să refuz din prima
  • Persoana a insistat și m-a ținut timp de vreo 2 ore la acea sesiune de prezentare și mi-am pierdut timpul.
  • Invitația persoanei m-a făcut să plec din București a doua zi, nu în aceeași zi cum voiam inițial să fac.

Persoana… Persoana… Persoana…

Înțelegi unde bat?

 

Ce au presupus toate aceste gânduri?

M-am observat puțin din exterior și am înțeles ceva. Și anume că cel mai mult m-a afectat faptul că această situație nedorită de mine m-a făcut să pun o etichetă neplăcută persoanei care a declanșat-o.

emoțiile

emoțiile umane predominante

Am asociat toate emoțiile mele negative trăite cu acea persoană. Am ales atunci și acolo să nu mai interacționez cu ea niciodată. Dar cel mai rău este că emoțiile mele negative au avut repercusiuni asupra modului în care am interacționat cu oamenii prezenți la întâlnire. Una este să te duci tu de bună voie la un eveniment și să îți setezi mintea să faci networking de calitate și alta este să fii forțat să participi la un eveniment și să interacționezi cu oamenii când în sufletul tău sunt multe sentimente negative. Și de ce spun asta?

Eu studiez și facilitez sesiuni pe tema comunicării. Și în strânsă legătură cu comunicarea este conectarea cu oamenii cu care comunicăm. Pentru mine este extrem de important modul cum mă conectez cu oamenii. Situația neplăcută m-a făcut să încalc multe principii esențiale de conectare. Și anume:

  • Mi-am blocat entuziasmul de a saluta oamenii.
  • Mi-am blocat curiozitatea care generează întrebări de tipul small talk.
  • Mi-am blocat interesul să aflu mai multe despre oamenii cu care discut atunci.
  • Limbajul meu corporal era în concordanță cu senzațiile negative. Și acest lucru se citește imediat pe față. Știți când cineva vrea să stea de vorbă cu voi și când nu, corect? Limbajul corporal semnalizează asta.

Și toate aceste blocaje și încălcări ale principiilor de conectare au dus la faptul că eu mi-am creat o primă impresie în mintea celor de la eveniment, primă impresie care nu este cea pe care în mod intenționat vreau să o creez. Oamenii poate au simțit că eu am un aer de superioritate și că nu vreau eu să discut cu ei. Oamenii poate au simțit că nu mă interesează ce vor ei să-mi spună și așa mai departe.

Bun, dar ce este de făcut?

Cum gestionezi emoțiile negative astfel încât să nu îți afecteze conectarea cu oameni nevinovați?

Când spun oameni nevinovați mă refer la oamenii care sunt victimele nevinovate ale comportamentului tău nedorit.

 

Înainte să vă ofer și partea a doua a acestui articol, te rog pe tine să te gândești puțin și să răspunzi la întrebările:

  1. Când ai fost și tu în situația când emoțiile negative trăite, ți-au blocat abilitatea de a te conecta cu oamenii?
  2. Ce emoții ai experimentat atunci?
  3. Cum au impactat emoțiile tale negative situația? Ce ai avut de pierdut?
  4. Cum ai gestionat ulterior situația?

 

Voi continua articolul în câteva zile cu ce am observat că am făcut efectiv în situația prezentată anterior și voi oferi soluții la cum să ieși bine după ce ai creat tu o primă impresie nedorită.

 

Până la următorul articol,

să ai o zi intenționată!

Mădălina G.

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail