Povestea celor 5 lovituri de topor

Era odată un bătrânel care avea în spatele casei un stejar pe care voia să îl taie. Avea la dispoziție un topor și atât care să îl ajute să doboare copacul.

Bătrânul se trezea în fiecare dimineață, lua toporul și se ducea la stejar și dădea 1… 2… 3… 4… 5 lovituri de topor. Parcă și aud sunetul loviturii în scoarța copacului! După care bătrânelul se întorcea, lăsa toporul și pleca.

A doua zi de dimineață, bătrânelul se trezea, lua din nou toporul și se ducea la stejar și dădea 1… 2… 3… 4… 5 lovituri de topor în același loc în care dăduse cu o zi în urmă. Apoi, bătrânelul se întorcea, lăsa toporul și pleca.

A treia zi de dimineață, bătrânelul se trezea, lua din nou toporul și se ducea la stejar și dădea 1… 2… 3… 4… 5 lovituri de topor în același loc în care dăduse cu o zi în urmă. Apoi, bătrânelul se întorcea, lăsa toporul și pleca.

Și tot așa zi de zi, bătrânelul dădea câte 5 lovituri de topor în tulpina stejarului în același loc ca și ziua precedentă.

Ce crezi că s-a întâmplat cu stejarul când bătrânelul taia zilnic puțin câte puțin din tulpina copacului?

Sterajul mai devreme sau mai târziu a fost tăiat cu doar 5 lovituri de topor zilnic.

 

Morala

Poți doborî orice copac cu puțin efort zilnic.

 

Cum te poate ajuta povestea celor 5 lovituri de topor?

Această poveste este folosită în principiul procesului din Leadership enunțat de John C. Maxwell. Și o putem folosi cel mai bine atunci când vrem să creăm un nou obicei sau o nouă deprindere în viața noastră.

De exemplu eu vreau să învăț limba germană și să ajung la un nivel avansat de cunoaștere. Și folosesc pe telefon aplicația Duolingo care îmi arată notificare zilnic să îmi ating pragul pe care mi l-am ales să îl parcurg pe zi. 

Alege-ți acea deprindere și identifică care sunt cele 5 lovituri de topor care te pot ajuta ca mai devreme sau mai târziu să devii expert în acel domeniu. De exemplu la mine cu limba germană sunt: 1. scris 2. vorbit 3. gramatică 4. învățarea pe expresii 5. video sau filmulețe în germană

Metoda celor 5 lovituri de topor îți garantează că vei deveni expert în acel domeniu. Depinde de tine cât efort depui zilnic și cât de perseverent și în cât timp vei deveni expert.

 

Atenționări

Dacă depui mai mult efort într-o zi, vei obosi repede și ai tendința să renunți mai repede. Crede-mă, am trecut și eu prin asta.

Dacă nu depui efort într-o anumită zi, vei pierde momentumul (principiu din leadership despre care vom discuta în alt articol). Adică vei amâna cu 1 zi momentul în care vei deveni doborî copacul. Și poate da, vei spune ”Lasă că voi da mâine 10 lovituri în loc de 5 ca să compensez și pentru ziua de azi!” Exact asta mi-am zis și eu când nu am dat acele lovituri de topor într-o anumită zi. Și o zi nu am făcut, după care a doua zi m-am străduit să fac dublu, după care a treia zi nu am mai făcut și a patra zi am făcut dublu. După o perioadă aveam mai multe zile când nu dădeam loviturile de topor decît zile în care le dădeam.

Când pornești un proces de acest gen și trec mai multe zile în care nu aplici zilnic, îți recomand să începi din nou procesul de la zero. Adică decât să ai în vedere ca după o perioadă ai 10 zile în care nu ai aplicat și 10 zile în care ai aplicat metoda, mai bine lași 1 săptămână în care nu faci nimic, după care începi procesul cu ziua 1, ziua 2, ziua 3… (vezi What Happens if You skip your daily routine).

 

Tu în ce domeniu vrei să aplici metoda celor 5 lovituri de topor?

 

 

 

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail