În luna ianuarie 2017 am organizat un workshop pe leadership în București în care am prezentat povestea ghindei.

Am găsit imaginea din filmul Ice Age și imediat m-a dus cu gândul la povestea următoare.

 

Povestea ghindei

Era odată o ghindă care avea puterea să ajungă cel mai înalt și longeviv stejar din lume.

Ea a aterizat pe un pământ uscat, în plin soare, unde abia adia vântul.
Ghinda s-a luptat să supraviețuiască în aceste condiții de mediu. Și s-a luptat și s-a străduit și tot așa.
Până la urmă nu a mai avut putere și s-a uscat. La scurt timp după ce s-a uscat, a venit o pasăre și a mâncat-o.

Morala?
Orice pe lumea aceasta are puterea să devină cel mai/cea mai. Și ca să devină cel mai/cea mai, trebuie să țină cont și de mediul în care se află și de condițiile din exterior.
 
Știți care este asemănarea dintre oameni și ghinde?
Ghinda are potențialul să ajungă cel mai înalt și longeviv stejar. Așa fiecare om are puterea să ajungă cel mai/cea mai.
 
Știți care este diferența dintre oameni și ghinde?
Ghinda nu ajunge să decidă pe ce fel de sol aterizează, câtă apă să ajungă la ea să o hrănească și cât soare să o încălzească. Ghinda este influențată de factori externi pe care nu poate să îi controleze. Ea nu poate singură să se mute de acolo și să se ducă într-un mediu propice creșterii – cu apă, umezeală și soare strict cât are nevoie.

Omul, în schimb, are puterea și posibilitatea să controleze în ce zonă să trăiască, câtă apă să bea, ce să mănânce și tot așa. Este influențat de factori externi în măsura în care permite el asta. Omul poate să își schimbe mediul în care se află. Asta dacă observă că este influențat negativ de condițiile din jurul lui. 

Omul are posibilitatea asta, pe când ghinda nu.

Cum putem folosi povestea ghindei în viața noastră?

Înainte să îți ofer perspectiva mea, stai 2 minute și gândește-te cum ai folosi tu povestea de mai sus? Cum te poate ajuta de azi înainte?

Din punctul meu de vedere, eu mă gândesc că la început de viață noi ”aterizăm” într-un anumit mediu care poate fi sau nu propice creșterii noastre. Specialiștii în dezvoltare personală spun că de cele mai multe ori ”aterizăm” în medii nepropice.

Așa că depinde în totalitate de noi să căutăm să transformăm mediul din care facem parte într-un mediu de creștere. De aceea am găsit și am aplicat o soluție extrem simplă și eficientă pe care încă o folosesc în prezent și care dă rezultate pe toată viața.

Am descoperit principiile universale ale dezvoltării personale în cartea lui John. C. Maxwell, Cele 15 legi ale dezvoltării personale pe care le tot studiez și aplic din 2015. Aceste principii sunt aplicabile în orice mediu în care ne putem afla indiferent dacă este propice sau nu creșterii.

Mulți oameni de-a lungul timpului au pus în practică conștient sau inconștient  aceste principii. Lideri care în trecutul lor erau în mediu de sărăcie lucie (de exemplu Les Brown). Sau lideri erau într-o stare de deprimare totală (de exemplu Nick Vujicic, născut fără mâini și fără picioare). 

 

Ești asemenea ghindei?

Ești asemenea ghindei pentru care dezvoltarea ei depinde de factorii externi sau în mod intenționat controlezi factorii care contribuie la dezvoltarea ta – adică ai un plan de dezvoltare personală?

Dacă ai un plan de dezvoltare personală, atunci te felicit din inimă că în mod intenționat investești în tine. Și întrebarea mea către tine este: Pe câți dintre cei din jurul tău i-ai ajutat să se dezvolte și ei la rândul lor?

Dacă nu ai un plan de dezvoltare personală, gândește-te că acum dezvoltarea ta ca om este lăsată la voia norocului sau întâmplării – exact așa cum se întâmplă cu ghinda din poveste. Însă dacă alegi să începi să studiezi și să aplici în mod intenționat principiile dezvoltării personale, imaginează-ți cât de mult te vei îmbunătăți.

Eu de exemplu, mi-am îmbunătățit relaționarea cu familia. Mi-am făcut mulți prieteni în acești 2 ani, am învățat din greșelile mele și ale celorlalți, mai ales aplicând Legea Momentelor de reflexie (din Cele 15 legi ale dezvoltării personale) mai mult decât am fost în stare în ani precedenți.

Eu mă dezvolt personal zilnic și ajut prin exemplul meu și pe alții să pornească în propria lor călătorie de evoluție. Așa că periodic facilitez grupe noi de discuții  în care discutăm și ne angajăm într-un proces personal de dezvoltare. Află mai multe pe pagina de facebook.

Indiferent că ai un plan de dezvoltare sau nu, în încheiere vin către tine cu următoarele întrebări pe care îți recomand să ți le adresezi:
1. Ce condiții de mediu te influențează în prezent și nu îți convin?
2. Cum poți schimba asta?
3. Ce persoane din jurul tău te pot ajuta să faci schimbarea?

 

 

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail